Posted by: rotarud | November 22, 2007

Mai sunt oameni ce preferă lecturile

sibiupeople.roNu este nevoie de anumite statistici pentru a observa că pe an ce trece moldovenii citesc tot mai puţin. Dacă ziarele şi revistele mai au priză la public, atunci cărţile sunt codaşe la acest capitol. Vinzătorii din librării sunt de părerea că oamenii refuză să mai cumpere cărţi din motiv că există internetul, care le poate oferi orice operă la un preţ redus. Cei mai fideli cititori însă nu se uită la preţ, pentru ei cartea însemnă totul.

Din cele mai vechi timpuri cartea a fost ghidul ce deschide calea spre cunoştinţe, spre viaţa de ieri şi cea de miine, spre diverse lumi, atît reale, cît şi mitice.
Actualmente, persistă ideea că cartea este înlocuită de alte mijloace de informare, mai rapide şi moderne. Dar, pînă la urmă există si oameni care preferă lecturile.
Cărţile pot fi citite în sala unei biblioteci sau pot fi procurate din librărie. In municipiul Chişinău activează mai multe librării, repartizate în diferite sectoare ale capitalei. Intrind în una dintre acestea cititorul se trezeşte fie în faţa unui teanc de cărţi, fie în mijlocul unei arhive de volume bine structurate. Altfel spus, fiecare librărie îşi alege modul propriu de aranjare a colecţiei de care dispune.
Economie, juridică, sport, artă culinară, transport, limbi străine, electronică, informatică, programare, literatură artistică– sau – manuale, dicţionare, enciclopedii, aşa sunt aranjate cărţile în majoritatea librăriilor din Chişinău. Fiecare carte îşi are locul ei, acolo unde o poate zări cel mai uşor cititorul.
Intrînd în libraria “Ştiinţa”, de pe strada Puşkin, te impresionează numărul cărţilor ce-ţi apar în faţă, cît şi repartizarea lor exactă pe diverse compartimente. In cele două secţii, poţi vedea o sumedenie de rafturi, fiecare referinduse la un anumit domeniu.
“Librăria noastră îşi completează colecţia în fiecare săptămînă, anume miercurea şi vinerea. O dată pe an primim cărţi din Moscova, iar de două ori pe an din Romania. Ne bucură faptul ca avem o colecţie destul de bogată comparativ cu alte librării, aceasta se constituie din circa un million de cărţi. Ar fi bine dacă am avea tot atîţea cititori!”, ne-a spus Oxana Aprodu, librară.
La Făt Frumos sunt create toate condiţiile ca vizitatorii să poată găsi cît mai repede cartea de care are nevoie, precum şi să observe ce le oferă mai nou librăria. Sala mare a librăriei îl face pe compărător liber să-şi aleagă orice carte care l-ar interesa.
“ Am intrat aici ca să procur pentru fiica mea un manual de istorie. Intre timp mi-a atras atenţia o carte de artă culinară. Am hotărît s-o cumpăr ca să-mi înoiesc meniul cu bucate alese”, ne-a destăinuit Popa Maria, cumpărător.
Intrînd în librăria “Vidraşcu Scripta “ de pe strada Ştefan cel Mare, ţi se crează impresia că eşti la o expoziţie de carte. Aici este o variată alegere de literatură artistică universală, precum şi romană.
“Librăria noastră oferă o gamă largă de cărţi, cele mai populare fiind cele din “Biblioteca Şcolarului”, enciclopedii şi dicţionare. Totusi, destul de căutate sunt cărţile editurii “Litera”, iar în ultimul timp tot mai solicitate sunt volumele lui Dabija, Vieru, Coşbuc, Eliade.”, destul de amabil ne-a explicat librara Zinaida Toma.
In Chişinău, librăriile şi alte locuri de unde poţi cumpăra o carte sunt la doi paşi una de alta. Totuşi, nu atît de multe persoane procură în prezent o carte din simplă placere. Unii motivează prin lipsa timpului, alţii prin neajunsuri financiare, cauza fiind una mai simplă şi nejustificată – lenevia.


Leave a comment

Categories