Posted by: rotarud | November 22, 2007

Sport la extrem

fanfest.rosiamontana.ro/Orice nu ar face femeia obţine succes. În orice activitate nu s-ar implica, femeia devine maestru. Dacă fotbal, atunci echipa femenină crează pe teren un meci de neuitat. Dacă volei sau baschet, atunci toţi stau încordaţi, căci nici una din echipe nu se lasă bătută.
Dacă box, trîntă sau alt sport de acest gen – şi aici femeia se face remarcată. A rămas să cucerească înălţimile. O nouă perspectivă pentru femei este zborul cu parapanta. Riscant, dar e ceva încercat deja în toată lumea.

În ultimii ani în ţările  avansate din punct de vedere economic, practicarea de către tineri a sporturilor la extrem a devenit o modă. Unii practică zborul cu parapanta ocazional, pentru a obţine doza dorită de adrenalină în sînge, în timp ce alţii reuşesc să transforme extrem-ul într-un adevărat sport de performanţă. În Republica Moldova această activitate este la început de cale, dar aceasta nu le împidică pe tinerele noastre de a-l încerca, deşi mai tentată este partea masculină. De 15 ani parapantismul este cunoscut în rîndul amatorilor, de ceva timp pentru unii acesta a devenit un sport de performanţă. Pentru acele domniţe care încă nu au înţeles despre ce este vorba, iată cîteva amănunte. Parapanta este un dispozitiv de zbor fără motor, format dintr-o pînză de mătase, de dimensiuni mari şi formă ovală, cu un sistem de suspensie şi cadrul în care se instalează pilotul. Spre deosebire de paraşută, dar şi de deltaplan, parapanta are şi două mînere cu care poate fi dirijată, astfel încît pilotul să controleze direcţia zborului şi, totodată, să poată anticipa aterizarea. În plus, aceasta are un altimetru, care se fixează la picior şi care indică viteza şi înălţimea zborului.
Dacă sunteţi tentate de a cuceri cerul, trebuie să ştiţi că în Republica Moldova există această posibilitate. După şase luni de antrenamente la clubul sportiv de parapantism, puteţi admira de la înălţime zona Orheiului Vechi, malul Nistrului, satul Troiţa din Anenii Noi şi chiar istoricile ţinuturi ale Sorocii. Aceste sunt cele mai propice terenuri de unde pot fi iniţiate zborurile.
Reprezentanţii organizaţiei de parapantism afirmă că zborul cu parapanta este un sport foarte simplu. „Se poate zbura la înălţimi mari, deşi pentru aceasta este nevoie de aproape trei ani de antrenament. Zborul cu parapanta nu este chiar atît de periculos cum cred unii. Se mai întîmplă accidente, dar asta numai din cauza neatenţiei celor care participă la zbor. Trebuie să ştii cum să conduci o parapantă, astfel încît, la aterizare, să nu dai într-un copac sau în stîlp”, ne-a relatat Eduard ce practică acest sport de cinci ani.
Potrivit aceleiaşi surse, această plăcere e destul de costisitoare. Un simplu zbor pentru distracţie cu parapanta, cu o durată de 20 minute, costă 10 euro. Întregul curs, însă, costă 150 euro. Nici echipamentul nu e o problemă. Tinerii care vor să urmeze aceste cursuri, dar care nu au echipament pot beneficia de echipamentul Federaţiei pe toată durată pregătirilor. În acelaşi timp, pentru amatorii de zboruri cu parapanta, care nu au timp pentru a frecventa cursurile de instruire, există alte facilitaţi. Aceştia pot zbura cu dubla parapantă, care presupune zbor împreună cu instructorul-pilot.
Prin urmare, fetelor, rămîne să prindeţi curaj şi cu siguranţă veţi reuşi să întreceţi recordul Republicii Moldova, care la moment constituie 85 km.


Leave a comment

Categories