Posted by: rotarud | November 23, 2007

Scriitorul Vladimir Beşleagă a lansat o carte la Răciula

www.totalibra.roPedagogi, elevi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi raionale dn Răciula au participat recent la lansarea cărţii „Cruci răsturnate de regim. Mănăstirea Răciula. 1959”, semnată de cunosctul prozator Vladimir Beşleagă.
Manifestaţia de lansare a cărţii s-a desfăşurat la şcoala medie din comuna Răciula, raionul Călăraşi. Invitaţii au fost entuziasmaţi de noua carte despre satul lor natal şi i-au adus elogiu autorului.
Aceasta pentru că scriitorul Vladimir Beşleagă a reuşit să evoce în paginile cărţii evenimentele care s-au petrecut la Răciula în 1959, cînd răciulenii şi zeci de locuitori ai satelor limitrofe s-au opus intenţiei autoritaţilor sovietice de a închide Mănăstirea de la Răciula.
Atunci, în 1959, confruntările dintre săteni şi autorităţi au durat nouă zile, culminînd cu un atac al sutelor de miliţieni, kaghebişti şi chiar militari care au tras în plină mulţime, rănind mai mulţi apărători, unul din care, Simion David, a murit pe loc în urma rănilor. Au urmat arestări, interogatorii, condamnări prin care zeci de răciuleni au făcut ani grei de puşcărie.


Leave a comment

Categories